PAVLOVA TORT (e. beseetort)

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2008-03-23 17:47:22

See teema oli algselt märtsis 2008. a. toimunud Kokkame koos # 1. PAVLOVA TORT.

Pavlova beseetort on üks austraallaste lemmikdesserte. Legendi kohaselt valmistas Pavlova tordi Perthis asuva 'Hotel Esplanade' kokk Herbert Sachse 1935. a. Inspiratsiooniks oli kuulus vene baleriin Anna Pavlova (1881-1931), kes 1920ndatel Austraalias esines. Kokk tahtis valmistada midagi sama 'kerget ja õhulist', kui seda oli kuulsa baleriini tants.

Teiste allikate kohaselt on Pavlova tort pärit hoopis Uus-Meremaalt - nimelt esines Anna Pavlova 1926. a. Uus-Meremaa pealinnas Wellingtonis ja inspireeris ühte hotellikokka beseetorti valmistama.

Austraallased ja uusmeremaalased vaidlevad kuulsa tordi algupära üle siiani. Tundub, et granadillikattega ja vahukommise sisuga beseeetordid olid Uus-Meremaal eelmise sajandi alguses väga levinud. Aga "Pavlovaks" hakkasid sellist beseetorti kutsuma ikka austraallased. Pavlova tort koosneb beseepõhjast, mis on väljast krõbe ja seest pehme nagu vahukomm. Pavlova kaunistatakse vahukoore ja marjade-puuviljadega (maasikad, granadill, kiivi) ning serveeritakse enamasti marjakastme või vahukoorega. (Allikas: Nami-nami kokandussõnastik)

Nami-namis on mitu Pavlova retsepti, aga laias laastus jagunevad selle õhulise beseetordi retseptid kaheks: need, mis koosnevad munavalgetest ja suhkrust ning mille tulemuseks on seest rabe ja läbinisti kuiv beseetort (nt Delia Smithi versioon) ja need, kus lisaks eelnimetatule on ka maisitärklist ja tilk äädikat ning mille tulemuseks on pealt rabe, aga seest vahukommilaadne beseetort (nt Nigella Lawsoni versioon) ja mida serveeritakse nt Tallinnas Matilda kohvikus:

Delia paneb oma pavlova 150kraadisesse ahju ja keerab kuumuse kohe 140°C peale. Ta küpsetab 1 tund, siis laseb üleöö ahjus kuivada - tulemuseks on täiesti rabe ja kuiv beseepõhi. (Loe lähemalt siit). Kaunistuseks maasikad.

Nigella Lawsoni retsept on pärit Austraalia kokandusguru Stephanie Alexanderi kokapiiblist Cook's Companion. Pavlova läheb 180kraadisesse ahju, mis keeratakse koheselt 150°C peale; kooki küpsetatakse 1 tund 15 minutit ja lastakse ahjus jahtuda. Stephanie Alexanderi salanipp on valmis pavlova keerata pahupidi ning katta põhi vahukoore ja marjadega - niis "sulavad" vahukommipõhi ja vahukoor omavahel kokku ning koogi põhi ja küljed jäävad krõbedaks. Kaunistuseks granadill (ja ei midagi muud: "Don't be tempted to add other fruit"; vähemalt nii instrueerib ta oma raamatus "How to Eat". Raamatus "Feast" kasutab Nigella granadille ja valgeid virsikuid).

Austraalia kokk Bill Granger retseptis on munavalge, viinakivi, vanilje, suhkur, maisitärklis, aroruut, äädikas. Pavlova läheb 220kraadisesse ahju, mis keeratakse kohe 150°C peale, kus kook küpseb 1 tund 20 minutit. Kook võetakse seejärel ahjust välja ja lastakse jahtuda. Kaunistuseks granadill.

Ülesanne on siis järgmine: küpsetada kodus pavlova tort kas ühe või teise põhiretsepti järgi. Tordi võib kaunistada täitsa oma suva järgi, aga kaunistuses peab sisalduma kreem (traditsiooniliselt vahukoor) ja marjad või puuviljad.

Aega on kaks nädalat. Auhindu seekord ei saa, aga suure kiituse ja tunnustuse osaliseks küll :D

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2008-03-23 19:08:48

Alustan ise oma tänaõhtuse katsetusega. Tegin Nigella retsepti järgi (kasutasin Kitsevälja ökomune, tavalist peensuhkrut, veiniäädika asemel šerriäädikat). Vahustasin tugevaks vahuks, siis 'voolisin' sellest 23 cm läbimõõduga ketta, pealt siledaks:

Küpsetasin 180/150kraadises ahjus 1 tund ja 15 minutit, siis lasin veidi irvakil uksega ahjus jahtuda. Pöörasin tordialusel ringi (seepärast on oluline, et besee pealt sile oleks!), katsin vahukoore-kohupiimakreemiga (Eesti ju ikkagi :) ) ja kirsikompotiga (ei hakanud poest värskeid marju tooma):

Ilmselgelt on pavlova ise liiga pruun - järgmisel korral panen veidi jahedamasse ahju (170/140?). Samas liiga madalaks ei saa kuumust lasta, sest nagu Nigella/Stephanie ja Bill Grangeri retseptidest näha, vajavad need vahukommilaadsed pavlovad alustuseks väikest kuuma temperatuuriga ehmatamist (Grangeri puhul lausa 220kraadist ahju)*.

Aga vahukommilaadne see pavlova seest täitsa oli:

Ent taas eelistaksin ma veidi õhemat rabedat kihti - järgmisel korral võtan pavlova ahjust välja juba 60 minuti pärast.

Aga maitse oli muidugi hea :D

* Samas siin soovitatakse vaid 130kraadist ahju. Mmmm.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Gegegerda
Postitusi: 327
Abikokk
2008-03-23 19:22:10
Mm, need pildid on nii isuäratavad. :rolleyes: Nüüd peab kiiresti mingi tähtpäeva valmis mõtlema, et mul oleks kah põhjust seda teha. Ja siis muidugi pärast süüa kah ;)

www.gegegerda.blogspot.com

Pepita
Postitusi: 15
Kokaõpilane
2008-03-24 09:46:36
Korra olen pavlovat teinud ja tulemus meid eriti ei rõõmustanud: hirmmagus ja seest liiga kleepjas. Ma arvan, et tegin 100 magustoitu raamatu järgi ja seal küpsetatakse pavlovat 5 minutit 150 kraadi juures, seejärel alandadakse kuumus 100 kraadile ja 1,5 tundi. Võibolla kõrgem kuumus poleks nii iirise-moodi sisu jätnud. Seega heameelega katsetan mõne teise retseptiga uuesti. Suurt kiitust pavlova aadressil olen ju kuulnud küll, isiklik kogemus ainult seni veidi lahja :)
Kärt
Postitusi: 503
Abikokk
2008-03-24 11:23:07
Pavlova tordid on alati väljanägemiselt väga ahvatlevad olnud aga ma ausalt öeldes ei julge seda ette võtta sest.. mul on gaasiahi ja teiseks, ma kardan, et mul kodus ei söö keegi ära seda ning eks see va bikiinihooaeg on ka tulemas ja puha .. :P Kui kokkame koos teeb midagi soolasemapoolset, siis olen kindlasti käpp

Kahekesi Kalamaja köögis

Amööb
Postitusi: 476
Abikokk
2008-03-24 11:35:38
Mina oma puupliidiga ei söenda ka seda katsetada.

Gurmaan, kes loeb kaloreid on nagu prostituut, kes vaatab kella.

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2008-03-24 11:56:17
Adonay:
Kui kokkame koos teeb midagi soolasemapoolset, siis olen kindlasti käpp
No järgmiseks korraks plaanime midagi soolast siis :)
Amööb:
Mina oma puupliidiga ei söenda ka seda katsetada.
... ja midagi, mida saab pliidi peal teha :D Aga Amööb, kas jahtunud puupliidi sisse ei annaks panna? Et kütad ära ja siis üsna lõpus paned pavlova tunnikeseks ahju?

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Amööb
Postitusi: 476
Abikokk
2008-03-24 12:14:51
Täitsa võimalik, peab katsetama - lihtsalt teen minipavlova :D Kusjuures, Pille, teen väga palju asju ahjus, kuid üldjuhul mitte selliseid, mis vajavad pikalt ühtlasel temperatuuril küpsemist.

Gurmaan, kes loeb kaloreid on nagu prostituut, kes vaatab kella.

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2008-03-24 14:24:48
[1quote]Küpsetasin 180/150kraadises ahjus 1 tund ja 15 minutit, siis lasin veidi irvakil uksega ahjus jahtuda. Pöörasin tordialusel ringi (seepärast on oluline, et besee pealt sile oleks!), katsin vahukoore-kohupiimakreemiga ja kirsikompotiga[/quote]

Eile pavlova kohta ütleks veel seda, et täna hommikul degusteeritud tükis olid tõesti kreem ja vahukommilaadne sisu kuidagi üheks saanud ja pavlova põhi ja küljed endiselt rabedad. Nii et see briti autori Nigella Lawsoni/austraalia kokandusguru Stephanie Alexandri trikk töötab ja tasub kõrva taha panna! :D

Siin foto märtsi alguses tehtud pavlovast - besee on tehtud vaid suhkrust ja munavalgest ning see küpses ahjus täiesti läbi (ei olnud seda õhulist vahukommi ehk 'marshmallow' kihti seal). Tegin seda levinumat varianti, kus beseehunniku vormisin seest madalama, äärtest kõrgema (ringi ei pööranud):

Peal vahukoor, granaatõunaseemned ja laimikooreribad.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Nipitiri
Postitusi: 959
Abikokk
2008-03-24 16:05:13
Uus-meremaalased tõesti armastavad pavlovat, seda rääkis ka Lonely Planet ning ise võin kinnitada, et supermarketites oli saada mitmes suuruses pavlova põhju (nagu meil saksa igavestisäilivaid beseepõhju...). Kui lubatakse, siis loen oma pavlova ka tehtuks ja ühistegemise linnuke kirja ;) - tegin viimati samuti millalgi märtsi alguses ja liiga ruttu korrata ei tahaks.
< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>